Soal PAS/UAS Bahasa Inggris SMA Kelas 10 Semester 1 Lengkap Beserta Pembahasannya

Soal PAS/UAS Bahasa Inggris SMA Kelas 10 Lengkap Beserta Pembahasannya
Soal dan Pembahasan Bahasa Inggris SMA Kelas 10
1. The essays were judge for their creative ideas, pleasant expression, and ___.
A. attractively laid-out
B. attractive lay-out
C. laid-out attractively
D. attractive laying out
E. laying-out attractive

Jawaban: B
Pembahasan:
Kata sebelum ’and’ semuanya diawali dengan adjective (creative, pleasant), dan tidak berbentuk gerund.

2. Schools influence _____ and how they be have.
A. students thinkthat
B. students thinkit
C. what students think
D. that students think
E. students thinking what

Jawaban :C
Pembahasan:
Frase sete|ah 'and' berawalan kata tanya (how) maka frase sebelumnya pun harus berawalan kata tanya.

3. The way Setyawan approaches girls not only makes the girl flattered _____.
A. and also creates lively situations
B. but also creating lively situations
C. and he also creates lively situations
D. but also creates lively situations
E. and also to create lively situations

Jawaban : D
Pembahasan:
Kata 'not only' harus selalu diikuti deran 'but also'. Kata setelah ’not only’ adalah 'makes’ (V+s/es) sehingga rangkaiannya pun juga harus V+s/es.

4. These tourists, _____ are Japanese, were among the crowd participating in the ”dangdut” dance.
A. there are many
B. many of them
C. whose many
D. many of whom
E. they who

Jawaban: D
Pembahasan:
The tourists were among the crowd participating in the ”dangdut” dance. Many of them are Japanese => many of whom. 

5. Each of the participants _ received an invitation.
A. having
B. have
C. has
D. be having
E. to have

Jawaban: C
Pembahasan:
Subjek kalimat (each) bentuknya tunggal sehingga predikat yang digunakan adalah has bukan have.

6. The school has a lot of classroom. Each of them ____ equipped with an overhead projector.
A. are
B. is
C. they are
D. being
E. to be

Jawaban : B
Pembahasan:
Subjek kalimat (each) bentuknya tunggal sehingga predikat yang digunakan adalah is.
Jawaban: B

7. As the production of these commodities greatly ______ on the availability of raw materials, they are very expensive.
A. depending
B. to depend
C. depends
D. be dependent
E. they depend

Jawaban:C
Pembahasan:
Subjek frase kata benda ini the production
(tunggal) dalam present tense sehingga
predikat V1/V1 + s/es=>depends

8. The singing contest participants, only Five of _____ will be selected to enter the grand final are now waiting for thejury's decision.
A. whom
B. whose
C. them
D. which
E. these

Jawaban:A
Pembahasan:
Kalimat manjemuk ini berasal dari dua kalimat sebagai berikut :
-The singing contest participants are now waiting for thejury's decision
-Only five of them will be selected to enter the grand final P them b whom

9. This is the latest news about the kidnap-ping of the richest businessman in town ____ we receive a few minutes ago.
A. whom
B. of which
C. where
D. whose
E. which

Jawaban: E
Pembahasan:
Subjek kalimat ini news sehingga relative
pronoun untuk menggantikan objek which.

10. Each of the students in the accounting class has to type ______ own research paper this semester.
A. their
B. his
C. its
D. it's
E. hers

Jawaban: B
Pembahasan:
Each of + plural noun, merupakan subject
tunggal, sehingga possessive pronounnya
pun tunggal.

11. The name of a river passing through some big towns _''_ the title of a very popular lndonesian song.
A. it has become
B. has become
C. having become
D. to have become
E. have become

Jawaban: B
Pembahasan:
Subjek kalimat (name) bentuknya tunggal sehingga predikat yang digunakan adalah has become.

12. Many of our students can afford to buy a ticket for the Michael Jordan show; the majority ____ from weII-to do families.
A. to come
B. coming
C. come
D. they come
E. come

Jawaban : C
Pembahasan:
Subjek kalimat (majority) bentuknya tungqal namun bermakna jamak sehingga predikat yang digunakan adalah come

13. Do you often go to restaurant?”
”No, it ____ quite a long time since I went to a restaurant with my friends.”
A. has been
B. would be
C. is being
D. was
E. had been

Jawaban: A
Pembahasan:
Present Perfect Tense digunakan untuk menyatakan suatu kegiatan yang sudah selesai dilakukan.

14. As the production of these commodities greatly __ on the availability of raw materials, they are very expensive. A. depending
B. to depend
C. depends
D. be dependent
E. they depend

Jawaban: C
Pembahasan:
Subjek frase kata benda ini the production (tunggal) dalam tense present sehingga predikat V1 N 1 + s/es=>depends

15. Because the allocated time is not enough to finish this project, we are still working on it now. As a matter of fact we ____ on it for four days.
A. are working
B. work
C. have been working
D. worked
E. had worked

Jawaban: C
Pembahasan:
Konteks menuniukkan bahwa pekerjaan
itu masih berlangsung sampai sekarang,
sehingga tense yang sesuai Present Perfect Continous (5 + have/has + been + V-ing)

16. "You Were supposed to be here ten min
utes ago. Where were you?"
”I for a place to park.”
A. am looking
B. looked
C. have looked
D. look
E. was looking

Jawaban: E
Pembahasan:
Konteks menandai suatu kegiatan yang sedang berlangsung di waktu Iampau. (Past Continous Tense) 5 + was/were + V-ing.

17. ”I’m sure you love the dog offered to you by the veterinarian yesterday”.
”Yes, I regret I refused it; but when I went
back to him, it _____.” ,

Jawaban: A
Pembahasan:
Konteks menghendaki kalimat pasif past
perfect tense => had been taken = telah
dibawa.

 18. ”Your train was delayed, wasn’t it”
”Yes, therefore, when | arrived, the driver picking me up _____ for more than an hour.” A. waited
B. would wait
C. was waiting
D. would have waited
E. had been waiting

Jawaban : E
Pembahasan:
Tense yang sesuai dengan konteks ini Past Perfect Continous S+had+been+V+ing

19. ”What's wrong with your foot ?” "stepped on a bee while I _____ barefoot through the grass. It stung me.
A. run
B. am running
C. was running
D. had run
E. have run

Jawaban: C
Pembahasan:
Pasangan tenses while +an (past), clause (past)

20. ”He has to take the TOEFL test before leaving for the US.”
”No _____ have to. He already took it a few months ago.”
A. he doesn't
B. he isn't
C. he hasn't
D. he mustn’t .
E. he can’t .

Jawaban : A
Pembahasan:
Bentuk negative dari has to adalah doesn't have to.

21. Every night the watchman turns on all the lights and ____ around the building every half an hour.
A. walks
B. is walking
C. to be walking
D. walking
E. to walk

Jawaban : A
Pembahasan:
Keterangan every night menunjukkan kebiasaan. Jika tidak ada penanda waktu Iampau, tesnses yang digunakan adalah simple present tense.

22. Narto and I will wait at the corner until you _____' with the car.
A. are coming
B. come
C. will be coming
D. came
E. will come

Jawaban : B
Pembahasan:
Jika main clause dalam bentuk simple future, sub-clause dalam bentuk simple present.

23. ”Ted, are you going to Tia's birthday party tomorrow evening?”
”I don"t think so. I ___&__ the dentist.”
A. am having to
B. have seen
C. have to see
D. had to see
E. would have to see

Jawaban : C
Pembahasan:
Ungkapan yang bisa digunakan untuk melengkapi keterangan waktu tomorrow evening adalah I have to see atau I will have to see.

24. ”When are you going to tell your sister good news?” ”When she _____ from her business trip."
A. will be returning
B. is going to return
C. returns
D. was returning
E. had returned

Jawaban : C
Pembahasan: Simple present tense digunakan untuk menyatakn peristiwa yang akan terjadi tetapi peristiwa tersebut pasti dan singkat

25. ”John didn’t return my books until he had done his exams.”
The above sentence means _____ .
A. It was even before the exams that John returned my books
B. John returned my books as soon as he did his exam
C. John returned my books when he was doing his exam
D. John is planning to return my books right after his exams
E. John has not returned my books yet because he hasn”t done his exams

26. The bus came after l _____ for about twenty minutes.
A. have been waiting
B. have waited
C. am waiting
D. had been waiting
E. was waiting

27. ”When did hejoin the English course?”
”After the Dean _____ to send him for a post
graduate study abroad.”
A. had decided
B. was deciding
C. has decided
D. would decide
E. decides

28. We could not get a room at the Beach Hotel because we _____ reservations.
A. would not make
B. had not made
C. do not make
D. were not making
E. have not made

29. ”Why didn't Didi want to go home?”
”His mother _____ him for causing the car accident.”
A. would blame
B. has blamed
C. is blaming
D. had blamed E.
blames

30. Until Kartini opened a school, Indonesian woman ____ allowed to go to school.
A. have not been
B. are not
C. would not be
D. had not been
E. would not have been

31. ”When did they come yesterday?” ”When she ____ cooking.”
A. had just finished
B. is finishing
C. was finished
D. has finished
E. finishes

32. ”Hari started learning to play chess when he was only five years old and won his first national chess competition when he was ten.”
This means that Hari _____ to play chess very well by the time he was 10 years old. A. had learned
B. was learning
C. will have learning
D. would learn
E. has learned

33. ”Did Ita decide to buy the car?”
”Yes, after she _____ her brother.”
A. has consultant
B. was consulting
C. had consulted
D. consults
E. is consultina

34. ”Don't you think the bus driver is speeding?”
”Yes, I'm afraid he ____ the lives of the passenger.”
A. endangered
B. will endanger
C. would have endangered
D. endangers
E. would endanger

35. ”Can you pick me up at around 2 p.m. tomorrow?” "I'm sorry I can’t. I _____ then.”
A. am teaching
B. will be teaching
C. have been teaching
D. have taught
E. will teach

36. The boys are supposed to have finished their homework when we come home. This means: We expect that ____ by the time we come home.
A. the boys are going to fmish their homework .
B. the boys will be finishing their homework
C. the boys will have finished their homework
D. the boys were fmishing their homework
E. the boys finished their homework

37. I can lend you the book next week because by the time I ______ reading it.
A. will be finishing
B. have fmished
C. am fmishing
D. will have hnished
E. would finish

38. ”How long have they been married?” ”By next year ______.”
A. thev have been married for 25 years
B. they will have been married for 25 years
C. they are married for 25 years
D. they had already been married for 25 years
E. they will be married for 25 years

39. ”How long have you been a consultant for our firm ?"
” I _____ for this firm for 5 years next month.”
A. have been working
B. am working
C. have worked
D. worked
E. will have worked

40. Do you think_ by the time I return to this country next year?
A. they will get married
B. will they have got married
C. will they get married
D. they will have got married
E. will they get married

25. Pembahasan:
Kalimat dengan jelas menunjukkan bahwa John baru mengembalikan bukunya setelah dia menyelesaikan ujiannya. Jawaban: B

26. Pembahasan:
Jika ada dua aktivitas yang terjadi secara berurutan pada waktu yang lampau, maka peristiwa yang terjadi Iebih dulu dinyatakan dengan past perfect atau past perfect continuous.
Jawaban: D

27. Pembahasan:
Jika ada dua aktivitas yang terjadi secara berurutan pada waktu yang lampau, maka peristiwa yang terjadi Iebih dulu dinyatakan dengan past perfect atau pastperfect con tinuous.
Jawaban : A

28. Pembahasan:
Jika ada dua aktivitas yang terjadi secara berurutan pada waktu yang lampau, maka peristiwa yang terjadi Iebih dulu dinyatakan dengan past perfect atau past perfect continuous. Tidak melaku kan pemesanan (reservation) terjadi lebih dulu.
Jawaban: B

29. Pembahasan:
Jika ada dua aktivitas yang terjadi secara berurutan pada waktu yang lampau, maka peristiwa yang terjadi lebih dulu dinyatakan dengan past perfect atau past
perfect continuous. Didi tidak mau pulang merupakan akibat. Jika akibatnya sudah terjadi di waktu lampau (didn't want) tentu penyebab lebih lampau lagi karena terjadi lebih dulu.
Jawaban : D

30. Pembahasan:
Jika ada dua aktivitas yang terjadi secara berurutan pada waktu yang lampau, maka peristiwa yang terjadi lebih dulu dinya takan dengan past perfect atau past perfect continuous. Kartini membuka sekolah terjadi setelah wanita Indonesia tidak diijinkan sekolah.
Jawaban : D

31. Pembahasan:
Pernyataan menggunakan did menunjukkan bahwa yang ditanyakan adalah peristiwa waktu lampau. Jawaban B, D, dan E salah karena bentuknya present. Jawaban C maknanya tidak sesuai dengan kalimatnya.
Jawaban :A

32. Pembahasan:
Kalimat dengan jelas menyiratkan bahwa Hari sudah bermain catur dengan sangat bagus sebelum usia 10 tahun. Usia 10 tahun sudah dia lewati karena dinyatakan dengan to be was (past tense).
Jawaban :A

33. Pembahasan:
Jika ada dua aktivitas yang terjadi secara berurutan pada waktu yang lampau, maka peristiwa yang terjadi lebih dulu dinyatakan dengan past perfect atau past perfect continuous. Konsultasi dilakukan terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk membeli mobil.
Jawaban : C

34. Pembahasan:
Untuk menyatakan aktivitas yang akan dilakukan (belum terjadi) menggunakan future tense.
Jawaban : B

35. Untuk menyatakan aktivitas yang akan dilakukan (belum terjadi) menggunakan future tense. Jika ada keterangan Waktu n fu. sangat spesifik menyebutkan terjaring peristiwa (at around 2 p.m.) tomorrow maka yang digunakan adalah future continuoua tense (wi||+be+Ving).
Jawaban : B

36. Pembahasan:
Keterangan waktu by the time diikuti dengan klausa bentuk present (we Come home) digunakan dalam future perfect tense (will+have+V3/been). Dari Segi makna, tenses ini digunakan untuk menyatakan peristiwa yang akan sudah selesai berlangsung sebelum saat tertentu di waktu datang.
Jawaban : C

37. Pembahasan:
Keterangan waktu by the time dan klausa bentuk present (I can lend you the book) digunakan dalam future perfect tense (will+have+V3/been).
Jawaban : D

38. Pembahasan: .
Keterangan waktu by the next year dIgunakan dalam future perfect tense (will+have+V3/been).
Jawaban : B

39. Pembahasan:
Keterangan waktu yang menunjukkan durasi Iamanya kejadian (for 5 years) dan keterangan waktu bentuk future (next month) digunakan dalam future perfect tense.
Jawaban : E

40. Pembahasan:
Keterangan waktu by the time dan klausa bentuk present (I return to th's country) digunakan dalam future Perfect (will+have+V3/been).
Jawaban : D

Demikianlah Soal PAS/UAS Bahasa Inggris SMA Kelas 10 Semester Lengkap Beserta Pembahasannya

Belum ada Komentar untuk "Soal PAS/UAS Bahasa Inggris SMA Kelas 10 Semester 1 Lengkap Beserta Pembahasannya"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel